måndag 5 december 2016

Nya Google Sites

Är du en av de som tyckt att det här med Sites verkar användbart och vettigt men det blir liksom aldrig av att skapa en sajt eftersom det verkar så krångligt? Nu har nya Google Sites lanserats och det är nu mycket lättare att skapa och administrera en webbplats. Du måste använda Chrome som webbläsare för att det ska fungera.

Gå till Sites i dina Googleappar och välj Sites. Där finns nu valet Nya Google Sites till vänster. Nu fungerar det här med undersidor/-länkar hur smidigt som helst, man behöver aldrig gå in på krångliga ställen som "webbplatslayout" eller "sidinställningar". Man infogar enkelt bilder, textrutor, dokument och mycket annat och man drar omkring infogade saker som objekt så att man får till layouten precis som man vill ha den.

Man kan prova sig fram till det mesta i den nya versionen men det kanske också är bra att ta en titt på den här filmen. Tar en kvart och är på engelska: 

Film om Nya Google Sites

onsdag 30 november 2016

Borgholm Utbildning

Vi slår ett slag för utbildningsförvaltningens site, Borgholm Utbildning.

I den hittar ni en massa information, mötesprotokoll, logotyper m.m.

Det finns en flik om IT i skola och förskola. Där har Jan-Erik Karlsson samlat mycket material, filmer och tips som handlar om Google, iPad och Smartboard. Där finns även lathundar. Inom kort dyker det upp ännu fler aktiviteter som förskolorna i centrala området gjort.

Gå in och kika!

måndag 21 november 2016

Boka utvecklingssamtal med Google Formulär

Ett enkelt sätt att boka utvecklingssamtal och slippa efterarbete med att t.ex. sammanställa och dela ut tider är att använda sig av Google Formulär och tillägget Choice Eliminator 2.

Choice Eliminator 2 är ett tillägg som gör att när en tid väl är bokad försvinner den från formuläret och går inte att boka igen. Det betyder att den tiden du bokar (klickar i i formuläret) blir också den tiden du får! Snabbt och enkelt.

Så här gör du:


  • Skapa ett formulär och gör första frågan till Elevens namn. Då väljer du alternativet "Kort svar"

  • Skapa nästa fråga och välj alternativet "Flervalsfråga". I denna fråga lägger du dina tider t.ex "Måndag 24/10 kl 14.30". Fyll på med så många tider du vill.

  • Hämta tillägget Chocie Eliminator 2. Gå till pusselbiten och välj "Configure". Markera frågan du vill begränsa med Choice Eliminator. Klicka och klart!

  • För att sedan enkelt få en överblick över de bokade tiderna,  gå in på dina Svar i formuläret och välj "Visa svar i kalkylark".

  •  Lät det krångligt? Titta på filmen där jag visar steg för steg hur du går tillväga:




onsdag 16 november 2016

Notebook 16

Som ni säker känner till så heter programmet till Smartboarden "Notebook". Den nya uppdateringen finns att installera på Startmenyn. Klicka på startmeny -> Alla program -> Installera och välj "Smartboard Notebook 16".

I den nya versionen finns det många nya roliga funktioner. T.ex. så har de utvecklat SmartLab. För att komma åt det klickar du på den lilla rymdgubben i menyraden. Här finns många olika övningar att bygga själv.

Det finns funktioner som gör att eleverna kan använda sina iPads/Chromebooks till att svara på frågor så att svaren visas på Smartboarden. Du kan också göra memory, sorteringsövningar och tävlingar.

Använd youtube för att söka information. Det finns många filmer i olika längder. Ett tips är att se en kort stund och sedan prova själv på Smartboarden. "Hands on" är viktigt om du vill komma igång ordentligt.

Dessa två filmer visar några nya saker i Notebook 16.



Glöm inte att gå med i Smartklubben. Där finns färdigt material att ladda hem. Du kan sedan ändra det så att det passar dig och dina elever. Det finns även tio korta filmer, två minuter långa, som hjälper dig att komma igång med Smartboarden. 



tisdag 27 september 2016

Slumpgenerator

Ett sätt att öka elevaktiviten kan ju vara att använda sig av metoden "no-hands up" i klassrummet. Det kan man göra med hjälp av pinnar med namn, lappar eller om man vill göra det digitalt med hjälp av en app eller webbaserad slumpgenerator.

Jag skulle vilja tipsa om andra användningsområden för samma verktyg som ett sätt att variera undervisningen. Mitt favoritverktyg kommer från http://www.classtools.net/ och heter Random name picker. Det är konstruerat som ett chokladhjul som man snurrar på för att få reda på vad som slumpas.
När jag t.e.x i engelskan gör korta pratövningar skriver jag in olika ämnen i hjulet i stället för namn och snurrar. Det ämnet som kommer upp pratar sedan eleverna om med varandra i någon/några minuter innan jag snurrar hjulet och byter ämne. Det kan t.ex se ut såhär:


















Ibland länkar jag ett hjul med ämnen i Google classroom så eleverna själva kommer åt det och kan snurra och prata i sin egen takt.

Det kan vara ord som ska förklaras med andra ord på engelska, begrepp som ska förklaras, frågor som ska diskuteras.  Jag tänker att i andra ämnen kan det vara i stort sett vad som helst som man kan diskutera men som fungerar att slumpa.

Ett perfekt verktyg att använda på AppleTV, då jag kan gå runt i klassrummet och lyssna på eleverna och enkelt snurra hjulet utan att behöva springa fram till datorn och klicka.

Tips på andra slumpgeneratorer:

Webbaserade:

http://primaryschoolict.com/random-name-selector/

http://classtools.net/main_area/fruit_machine.swf

http://www.miniwebtool.com/random-name-picker/

http://www.randomnamepicker.net/spin-wheel

http://www.classtools.net/random-name-picker/


Appar:

https://itunes.apple.com/se/app/teachers-pick/id320221052?mt=8

https://itunes.apple.com/us/app/pick-me!/id444045099?mt=8


måndag 26 september 2016

AppleTV

Vi har nog alla varit där.
Då när man ska koppla in sin iPad till projektorn eller Smartboarden. Skruva ur sladdar, som ofta sitter oåtkomligt bakom en dator. Koppla in adaptorn och sedan sin iPad och för allt i världen inte glömma ljudsladden, som man naturligtvis glömde när man grävde bakom datorn.
Sen när allt väl är igång så kan man inte flytta på sig med sin enhet, som skulle vara så smidig och mobil, eftersom sladdarna är för korta. När lektionen är slut så ska allting kopplas in som det var innan...


Bildresultat för apple tv

Visar 20160926_114121.jpg


En lösning kan vara en AppleTV!
Det är en enhet som trådlöst kan skicka både bild- och ljudsignaler mellan din iPad och projektorn/Smartboarden. Du är nu helt mobil i ditt klassrum. Inte en sladd behöver kopplas. Du kan ställa dig längst bak i klassrummet och styra vad eleverna ska se på projektorn. Sex Smartboards i kommunens har fått AppleTV.  Fyra i förskolan, en på Slottsskolan och en i A-huset. Det finns även en switch så vill man byta mellan dator och AppleTV´n behöver man bara trycka på en knapp. Allt är kopplat och klart, inklusive ljud.
Detta är smidigt när många elever ska redovisa.

Kör ni med ChromeBooks heter lösningen istället ChromeCast och den fungerar på samma sätt.

Istället för att koppla sladdar kan tiden läggas på annat.


söndag 25 september 2016

Skriva ett inlägg på bloggen

Alla IT-inspiratörer kommer att bli inbjudna som bloggskribenter till Inspiratörsbloggen. Är man inte bekant med hur Blogger fungerar kan man klicka på länken nedan för en instruktion om hur man gör sitt första inlägg.

Såhär gör du ett inlägg på Inspiratörsbloggen

tisdag 20 september 2016

Välkommen

Välkommen till Inspiratörsbloggen. Här delar vi med oss av tips och ideér om IT i förskola och skola.